..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Diablo 2 na Linuxie Ubuntu 10.04 LTE
Autor Wiadomość
vorador 


Dołączył: 26 Sty 2008
Skąd: z pieczary
Wysłany: 2010-06-07, 09:48   Diablo 2 na Linuxie Ubuntu 10.04 LTE

Mam problem zainstalowałem, wszystkie bramki są widoczne, ale są następujące problemy.
Nie laczy z netem (tak to by probowal polaczyc sie z bramka a nie od razu pisal ze nie ma netu).

Obraz rozciagniety (nie widze mixtur na dole ekranu)

Brak Dzwieku (Dziwne bo np jak uruchamiam Torchlight mam dzwiek i normalny obraz).

Uzywam emulatora Wine najnowsza wersja. Sterowniki karty graficznej nvidii (jak wiadomo nvidia nie ma otwartych sterowników ale ponoć są dobre), Dźwiek sterowniki Alsy.

Co do ustawień wine to nic nie wymuszam wyłączyłem dodatkowe opcje.
_________________
Tej w tytke srej
 
 
     
ms 



Dołączył: 23 Paź 2009
Wysłany: 2010-06-07, 11:41   

No i tu mamy problem, bo u mnie zawsze wszystko od samego początku działało...

Obraz - sterowniki nVidii najnowsze? Uruchom 'winecfg' i spróbuj pozmieniać wersje Windowsa (zobacz z XP i 7ką). Jeśli nie da rady, to w 'Graphics' daj 'Emulate a virtual desktop' i wpisz rozmiar używany w systemie. Ewentualnie zawsze możesz grać w oknie, dopisując '-w' na końcu komendy uruchamiania, czyli u mnie przykładowo:
Kod:
wine "/home/msthev/.wine/drive_c/games/Diablo II/Diablo II.exe" -w


Dźwięk - w intro jest, a w grze nie ma?!

Sieć - a żeby to... W innych grach/programach uruchamianych przez Wine działa?

I jeszcze jedno - "najnowsza wersja Wine" oznacza? (wpisz "wine --version" w konsolę, bo z numeracjami nigdy nic nie wiadomo).
_________________
Przecież soska w talarmie to taka blachara omg ;c
                                                   — Usy

 
     
vorador 


Dołączył: 26 Sty 2008
Skąd: z pieczary
Wysłany: 2010-06-07, 14:03   

wersja wine 1.2 rc
Zmiany systemu na emulatorze nie wpływają na rozmiar rozciągnięcia przy 800-600 za bardzo mi rozciąga obraz.

Mam monitor 22 calowy w innych rozdzielczosciach tego nie widzialem.
Jak dzwieku nie bylo tak nie ma. Pojawia sie dzwiek w intrze ale po intrze pojawiaja sie krzaki i pozniej menu gry i juz tam w tym menu brak dzwieku.

Internet cos nie dziala a to nie wina bramek bo sa poprawnie przez rejestr wprowadzone.

Z bibliotek mam wprowadzoną dinput8, bez niej wiele rzeczy sie wcale nie uruchamiało.
_________________
Tej w tytke srej
 
 
     
vViktor 

Dołączył: 19 Sie 2010
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-08-19, 15:52   

Nie wiem czy problem dalej aktualny ale może coś pomogę. Otóż u mnie co do dźwięku w Diablo II pomogło przestawienie w winecfg następującej opcji:
zakładka dźwięk -> ramka DirectSound -> przestawić przyspieszenie sprzętowe z Pełne na Emulacje.
U mnie pomogło.
 
 
     
GRIzmak 

Dołączył: 16 Paź 2010
Wysłany: 2010-10-16, 23:42   

Dzięki wielkie. po przełączeniu na emulację wszystko zadziałało jak należy.
 
     
Wizard 

Wiek: 33
Dołączył: 09 Paź 2010
Wysłany: 2010-10-17, 00:32   

Grafika też Ci już działa? U mnie pomagało przełączenie z 3d na 2d, jeżeli były jakieś problemy (bo na większości wersji wine wszystko działało od razu... a najmilej wspominam Cedegę kilka lat temu - od początku do końca zero problemów).
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum należy do serwisu Imperium Diablo