..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z obrazem Windows 7
Autor Wiadomość
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 27
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-12, 18:37   Problem z obrazem Windows 7

Witam po ponad 2 latach przerwy. Postanowiłem wrócić do D2, lecz mam nowy sprzęt i w związku z tym pewne problemy, uprzedzam, że używałem szukajki. Grę pobrałem ze sklepu blizzarda przy użyciu swoich cd-keyow, gdyż płytki są w kiepskim stanie. Mam windows 7. Gra odpala się normalnie, można grać, lecz... obraz jest wyśrodkowany. Próbowałem odpalić test grafiki, ale nic się nie dzieje. Chciałbym mieć obraz na całym ekranie. Czekam na odp.
_________________
 
 
     
Mateusz0089 


Konto na IDR: KapitanBomba
Wiek: 29
Dołączył: 27 Wrz 2011
Skąd: inąd
Wysłany: 2014-11-12, 21:06   

1. Spróbuj odpalić grę w oknie

albo

2. Wejdź w zaawansowane ustawienia karty graficznej i zmień tam jakąś opcję, chyba coś ze skalowaniem obrazu, niestety nie pamiętam dokładnie jak się to nazywało.
_________________

 
 
     
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 27
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-12, 21:59   

Kiedy zaznaczam "uruchom w normalnym oknie" nic się nie zmienia. To samo w przypadku wyłączenia skalowania.
_________________
 
 
     
Anubin 

Grafik 3D


Konto na BN: anubin#2524
Klan: Komturia Zachodniej Marchii
Konto na IDR: anubin
Wiek: 28
Dołączył: 11 Wrz 2006
Skąd: Wichrogród
Wysłany: 2014-11-12, 22:43   

powiedz nam jakiej karty graficznej używasz - może rozwiążemy Twój problem

dodatkowe pytanie. Czy używasz 2 karty graficzne (w procku i zwykłą? czy tylko jedną)
_________________
 
     
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 27
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-12, 23:56   

Karta graficzna ADM Radeon R5 M230
Poza tym mam windows 8 a nie jak błędnie napisałem wcześniej 7.
Co więcej gra zwalnia przy walce z większą ilością mobów.
_________________
 
 
     
Maciek89 
mgr inż.


Konto na BN: Maciek#2619
Konto na IDR: maciejZzadupia
Wiek: 29
Dołączył: 08 Sty 2010
Wysłany: 2014-11-13, 17:08   

Jeśli masz radeona, to prawdopodobnie masz też program Catalyst Control Center, który pozwala zmieniać zaawansowane ustawienia karty graficznej. Musisz tam znaleźć opcje skalowania obrazu. Będziesz miał do wyboru wyśrodkowanie, pełny ekran i zachowanie współczynnika proporcji - opcje te określają jak zachowują się aplikacje, które działają w mniejszej rozdzielczości niż maksymalna rozdzielczość ekranu.
 
 
     
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 27
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-13, 22:59   

Niestety nie znalazłem nic takiego w tym programie. Już przeżyję to, że gram na wyśrodkowanym obrazie, ale dlaczego gra się muli ? Macie jakieś sposoby jak to zmienić ?
_________________
 
 
     
SevenHeaven 
Seveniątko


Konto na BN: to wstyd
Konto na IDR: SevenHeaven
Wiek: 27
Dołączył: 03 Gru 2010
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2014-11-14, 00:26   

Noob_Killer napisał/a:
Macie jakieś sposoby jak to zmienić ?

Gra w oknie ogólnie naprawia sporo problemów związanych ze spadkiem fpsów.
Inaczej można jeszcze zmienić na tryb 2D w teście grafiki, odpalić grę w 256 colors i w trybie zgodności z win xp sp 3.
Ewentualnie gra w oknie + parametr -nofixaspect dopisany do elementu docelowego.
_________________

"No w życiu bym nie ograniczył pojmowania Twojej osoby do jednej szufladki : D"
-NightWolffik
 
 
     
Jamajka 
Nekromanta


Konto na BN: Jamajka#2610
Konto na IDR: Jamajka
Wiek: 21
Dołączył: 21 Lut 2013
Skąd: Norwegia
Wysłany: 2014-11-14, 06:58   

http://diablo.phx.pl/forum/viewtopic.php?t=75175
 
 
     
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 27
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-14, 14:17   

Pomogła zmiana na tryb 2d w teście grafiki, który w końcu udało mi się odpalić. Jeden problem z głowy. Gra już nie zamula. Ale nadal obraz jest wyśrodkowany.
_________________
 
 
     
Maciek89 
mgr inż.


Konto na BN: Maciek#2619
Konto na IDR: maciejZzadupia
Wiek: 29
Dołączył: 08 Sty 2010
Wysłany: 2014-11-14, 20:35   

Noob_Killer napisał/a:
Niestety nie znalazłem nic takiego w tym programie.


Myślałem właśnie, że tak napiszesz, bo opcja skalowania obrazu jest nieco zakamuflowana (przynajmniej na moim kompie). Napiszę Ci po kolei co trzeba zrobić:
1. Zmienić rozdzielczość ekranu na mniejszą niż maksymalna
2. Uruchomić Catalyst Control Center (w wersji zaawansowanej)
3. Wejść w zakładkę Pulpity i ekrany
4. Kliknąć na trójkąt jak na załączonym obrazku http://i.imgur.com/PYcrnL3.png i wybrać Konfiguruj
5. Z dostępnych opcji wybrać tą, która Ci najbardziej odpowiada
6. Zapisać zmiany i zmienić rozdzielczość ekranu na maksymalną

Tak to wygląda u mnie. Być może w Twojej wersji programu jest nieco inaczej. Kiedyś się naszukałem przez długi czas opcji skalowania obrazu ze względu na tą całkowicie nielogiczną sprawę ze zmianą rozdzielczości (przy maksymalnej rozdzielczości skalowanie jest nieaktywne).
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum należy do serwisu Imperium Diablo