..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z konfiguracja na pingwinie
Autor Wiadomość
teletubies1 
satana_claus


Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Wysłany: 2017-02-17, 11:33   Problem z konfiguracja na pingwinie

tl;dr
Dystrybucja to Rosa r8, wine 32bit
Sprawdzałem z trybami kompatybilności Win7, WinXP

1. W playonlinux utworzyłem nowy wineprefix
2. Skopiowałem folder z czystą instalacją D2 (1.13c lub d, nie pamiętam) do tego nowego wineprefix
3. Zainstalowałem imperium mod
3.1 Skopiowałem i nadpisałem pliki od d2 na waszą wersję
4. Zaimportowałem plik rejestru od bramki id realm. Potem sprawdziłem i rzeczywiście ustawiło.
5. Ustawiam skrót na plik Game.exe
6. Klikam run i wyskakuje błąd

6.1. Próbowałem odpalić wine jako su ale wyskoczył ten sam błąd.
6.2. Od razu uprzedzam że odpalałem to jako administrator (czego się nie powinno robić, tak swoją drogą) ale wyskakiwał ten sam błąd
Log z tego odpalenia
http://wklej.org/id/3044561/
6.2.1 Nie z poziomu PlayOnLinux ale systemowego wine

Dodam że plugy działa "z buta", tak samo czyste D2 + LOD
Plik z logiem z odpalenia jako zwykły użytkownik (wygenerowałem z użyciem Debug)
http://wklej.org/id/3044556/
Ostatnio zmieniony przez teletubies1 2017-02-19, 13:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
     
Bac 
HardCore Classic


Klan: DsU
Dołączył: 16 Sty 2016
Wysłany: 2017-02-17, 14:21   

witam
Miałem to samo , pewnie masz w10
mnie nikt z tym jakoś nie doradził co zrobic a kombinowac mnie sie nie chcialo , a denerwowalo mnie strasznie to

notabede mam ten sam blad caly czasz , ale robie tak ze skrotu prawym odpalam jako admin i smiga wszystko pieknie co prawda jest to wkurzajace ale idzie sie przyzwyczaic


Pozdrawiam DCB

// +1 za nic nie wnoszący post
Ostatnio zmieniony przez Karti 2017-02-17, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
buber82 

Dołączył: 11 Gru 2011
Wysłany: 2017-02-17, 14:53   

@Up, nie nabijaj sobie postów bez sensu. Temat nie dotyczy windowsa. Czytaj ze zrozumieniem.

@teletubies1,

brakuje ci dowiązania gnome-keyring. Szukaj w menadżerze Rosy paczek zawierających gnome-keyring i zainstaluj wszystkie.
 
     
teletubies1 
satana_claus


Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Wysłany: 2017-02-17, 20:51   

buber82 napisał/a:
@Up, nie nabijaj sobie postów bez sensu. Temat nie dotyczy windowsa. Czytaj ze zrozumieniem.

@teletubies1,

brakuje ci dowiązania gnome-keyring. Szukaj w menadżerze Rosy paczek zawierających gnome-keyring i zainstaluj wszystkie.


Skopiowałem tę 32-bitową bibliotekę stąd
https://rosa.pkgs.org/2014.1/rosa-main-updates-i586/gnome-keyring-3.16.0-1-rosa2014.1.i586.rpm.html
czyli do mojej dystrybucji. Nie krzyczy już o brakujących bibliotekach ale dalej wyskakuje ten sam błąd.

Odpalałem na wine 1.9.24

Log z odpalenia
Kod:
[02/17/17 20:47:39] - Running wine-1.9.24 Game.exe -windowed (Working directory : /home/illuminati/.PlayOnLinux/wineprefix/Diablo_2_multi/drive_c/Program Files/Diablo-II-multi)


Pomyślałem że może trzeba doinstalować jakieś zależności (np. .NET) ale nie wiem konkretnie które mogą to być.
 
 
     
buber82 

Dołączył: 11 Gru 2011
Wysłany: 2017-02-17, 21:36   

Ale to mowi tylko o tym ze cos odpaliles, błędu dalej juz nie widać.
 
     
teletubies1 
satana_claus


Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Wysłany: 2017-02-17, 23:01   

buber82 napisał/a:
Ale to mowi tylko o tym ze cos odpaliles, błędu dalej juz nie widać.


Bo jak odpalę bez dodatkowych flag debuggowania to tylko tyle widać.
 
 
     
buber82 

Dołączył: 11 Gru 2011
Wysłany: 2017-02-17, 23:43   

Postaw wirtualke, problem z bani :)
 
     
teletubies1 
satana_claus


Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Wysłany: 2017-02-19, 11:30   Problem z konfiguracja na pingwinie

Dziwne, jeszcze raz skopiowałem instalację z Windowsa (z modem idr), odpaliłem skrót i
...
zadziałało ~~, wcześniej coś musiałem sknocić, albo coś obecnie jest nie tak z modem idr. Co dziwne na Windowsie musiałem być na adminie by uruchomić (z powodu tego samego błędu), a na pingwinie nie.

Zrzut ekranu jako dowód
https://imgur.com/a/i1hSk
 
 
     
diabloel 


Klan: SoV
Konto na IDR: diabloel
Wiek: 100
Dołączył: 20 Cze 2014
Skąd: Woodstock
Wysłany: 2017-02-19, 13:36   Re: Problem z konfiguracja na pingwinie

teletubies1 napisał/a:
Dziwne, jeszcze raz skopiowałem instalację z Windowsa (z modem idr), odpaliłem skrót i
...
zadziałało ~~, wcześniej coś musiałem sknocić, albo coś obecnie jest nie tak z modem idr. Co dziwne na Windowsie musiałem być na adminie by uruchomić (z powodu tego samego błędu), a na pingwinie nie.

Zrzut ekranu jako dowód
https://imgur.com/a/i1hSk


Witaj,
Aby idr.dll mogła się podpiąć pod proces Diablo II potrzebuje praw Administratora inaczej zostanie "zablokowana" a gra się nie odpali.
Najprawdopodobniej brakowało ci także jakichś bibliotek bywa, że problemy z instalacja pojawiają się na zwykłym Windowsie a co dopiero na wine.
_________________
"Pozbierać jest się dziesięć razy trudniej, niż rozsypać."-Suzanne Collins
 
 
     
teletubies1 
satana_claus


Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Wysłany: 2017-02-19, 14:04   

Zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Skopiowałem instalację d2(1.13c) + chyba poprzednia wersja idr, odpaliłem i działało. Potem skopiowałem najnowszy idr.dll i przy odpaleniu wyskakuje ten komunikat.

Jeśli poprzednia wersja działała bez uprawnień admina/roota, to czy nowsza musi działać z takimi uprawnieniami?
 
 
     
diabloel 


Klan: SoV
Konto na IDR: diabloel
Wiek: 100
Dołączył: 20 Cze 2014
Skąd: Woodstock
Wysłany: 2017-02-19, 15:28   

Zgadza się stara wersja idr.dll nie potrzebuje praw administratora, lecz posiada kilka bugów które zostały naprawione w najnowszej idr.dll
Na nowej wersji jest całkowicie inny szkielet i zmodyfikowana metoda implementacji tejże *.dll
_________________
"Pozbierać jest się dziesięć razy trudniej, niż rozsypać."-Suzanne Collins
 
 
     
Venemeth 


Konto na IDR: Venemeth
Wiek: 27
Dołączył: 27 Paź 2012
Wysłany: 2017-03-01, 17:52   

Podbijam, ten sam problem na MX16 Linux x64.

Sprobuje zrobic chmod na pliku idr.ini aby zmienic prawa dostepu ale nie mam pojecia czy to cos da, mam nadzieje ze znajdzie sie jakis fix :572:
_________________

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum należy do serwisu Imperium Diablo