..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak uruchomić dwa Diablo na jednym komputerze
Autor Wiadomość
trupek1000 


Konto na BN: Trupcio
Wiek: 29
Dołączył: 21 Lut 2008
Wysłany: 2009-05-06, 13:11   Jak uruchomić dwa Diablo na jednym komputerze

Witam.
W tym krótkim poradniku zamierzam opisać w jaki sposób można odpalić dwie kopie Diablo w jednym czasie z jednego komputera, bez ryzyka dostania bana. Natchnęły mnie do tego pojawiające się sporadycznie pytania jak to zrobić bany za loadera. To tyle tytułem wstępu, przejdźmy więc do rzeczy.

Czego nam trzeba?
Potrzebne będą nam do tego dwa działające klucze Diablo2+LoD oraz mały, sprytny programik Sandboxie. Jest to programik służący nie tylko do Diablo, jest więc w 100% bezpieczny (korzystam z niego dość długo i do tej pory ani śladu bana), za jego pomocą możemy na przykład uruchomić dwa okna przeglądarki i w każdej z nich wejść w jednym czasie na przykład na dwa różne konta na ID, ale jednocześnie będzie nam bardzo pomocny w grze na dwa klucze.

Przygotowania:
Instalujemy normalnie Diablo na jednym z kluczy. Następnie cały folder, do którego zostało zainstalowane musimy przekopiować na tę samą bądź inną partycję. Ważne, aby skopiowany folder miał inną nazwę niż oryginalny. Teraz wchodzimy w Panel Sterowania/Dodaj Usuń Programy i usuwamy Diablo II. Zniknie folder, w którym pierwotnie Diablo zostało zainstalowane, jednakże zostanie ten skopiowany. Pierwszy etap mamy za sobą. Teraz instalujemy grę na drugim z kluczy. Tworzymy sobie na pulpicie skróty do obu uruchomienia obu kopii, do każdego dopisujemy parametr -w (w tym miejscu, które pokazane jest na obrazku)
http://www.trupcio.yoyo.pl/upload/w.JPG
To spowoduje uruchomienie gry w oknie, co z raczej jasnych powodów będzie wygodniejsze dla nas.

Meritum sprawy czyli Sandboxie
Ściągamy i instalujemy programik podany wyżej (licencja shareware, prawa nie łamiemy). Uruchamiamy jedną kopię Diablo w normalny sposób, w przypadku drugiej klikamy prawym przyciskiem myszy na skrót i wybieramy opcję "Uruchom w piaskownicy" (obrazek)
http://www.trupcio.yoyo.pl/upload/sanboxie.JPG

Gotowe, możemy sami sobie przerzucać itemki, robić taxi czy co tam wam jeszcze przyjdzie do głowy. Wydaje mi się, że jest to najprostszy sposób, aby uruchomić w tym samym czasie dwie kopie Diablo, a na pewno wygodniejszy od zabawy profilami czy emulatorami Windowsa i bezpieczniejszy od loadera czy ingerencji w pliki gry.
Oczywiście powtarzając kroki opisane w podpunkcie przygotowania możemy stworzyć więcej kopii Diablo (ogranicza nas tylko miejsce na dysku i ilość posiadanych kluczy) i włączać je wszystkie w jednym czasie.

Mam nadzieję, że ktoś z tego poradnika skorzysta :)

W razie nieścisłości proszę o komentarze, mam nadzieję, że wszystko opisane jest jasno i zrozumiale.


Dziękuję DeadManowi za podsunięcie mi tego rozwiązania :)
_________________
ACC NA BN: Trupcio
Pomoc DC + UT [ld]

Ostatnio zmieniony przez crunk_mp 2010-07-13, 19:24, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
     
Ulver 

Konto na IDR: Ulver
Wiek: 33
Dołączył: 07 Maj 2008
Wysłany: 2009-05-06, 13:17   

Fajny i przejrzysty artykuł. Na pewno przyda się niejednemu userow ;) . 10/10
 
 
     
Karol1987 
Uwaga. Były Nolife.


Konto na BN: Kaka_Zabijaka/Kaka_Mulki
Klan: Dębowa Akademia ;)
Konto na IDR: Kaka
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2009-05-06, 13:28   

Gratulacje. Mimo, że krótki, ale jakże pomocny. 10/10
_________________

 
 
     
Ryś 
Sieg grammatik!


Klan: -brak-
Konto na IDR: RysPicz
Wiek: 26
Dołączył: 19 Lis 2005
Skąd: Szczejkowice
Wysłany: 2009-05-06, 14:42   

A ja już myślałem, że nikt tego nie napisze :p
Co tu dużo mówić, krótki, ale niezwykle przejrzysty, łatwy w odczytaniu artykuł który zapewne wielu ludziom ułatwi życie ;~)
Gratulacje Pit, 10/10
_________________

 
 
     
T25 

-> c===3 <-

Dołączył: 15 Mar 2007
Wysłany: 2009-05-06, 14:48   

Gratuluje! krótko, zwięźle i na temat, dycha ode mnie ;)
 
     
Noob_Killer 
'06 user


Wiek: 26
Dołączył: 19 Sie 2006
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-05-06, 15:24   

Brawo, nareszcie... 10/10
_________________
 
 
     
DeadMan 
Powrót do nałogu :C


Konto na BN: Kiedyś było...
Konto na IDR: DeadMan
Wiek: 26
Dołączył: 20 Sty 2008
Skąd: wiesz?
Wysłany: 2009-05-06, 15:30   

Pierwszy artykuł by Pit ;p i do tego świetnie napisany. Krótko zwięźle i dokładnie na zapodany temat. Dyszka/10

trupek1000 napisał/a:
Dziękuję DeadManowi za podsunięcie mi tego rozwiązania
Dzięki że o mnie pamiętałeś ;)
_________________
 
 
     
trupek1000 


Konto na BN: Trupcio
Wiek: 29
Dołączył: 21 Lut 2008
Wysłany: 2009-05-06, 15:32   

DeadMan napisał/a:
Pierwszy artykuł by Pit
No i zapewne ostatni xD
DeadMan napisał/a:
Dzięki że o mnie pamiętałeś
Nie ma sprawy ;)

To miło, że spotkał się ten artykuł z takim przyjęciem, nie spodziewałem się :)
_________________
ACC NA BN: Trupcio
Pomoc DC + UT [ld]

 
 
     
Sarevok92 



Dołączył: 07 Lis 2008
Wysłany: 2009-05-06, 16:16   

Bardzo dobry artykuł. Gdybyś napisał go kilka tygodni wcześniej to sam bym z niego skorzystał, ale jednak dałem sobie radę :D .
Może skończą się pytania o uruchamianie bez loadera.
10/10
 
     
Eps 
JuniorAdmin



Dołączył: 18 Maj 2006
Wysłany: 2009-05-06, 16:24   

Omg wiadomo, że taki artykulik będzie mile przyjety od czasu gdy loaderek/d2gfx.dll są banned. Myślę, że jak haxo będzie miał czas to pojawi się Twoja praca na ID :>

Istnieją również inne metody odpalenia 2x d2. Lecz ten sposób polecam każdemu, kto che przerzucać itemki, a nie zna zaufanego gracza który mu w tym pomoże :P (lub innych czynnościach, taxi etc.) . Co do "Panel Sterowania/Dodaj Usuń Programy i usuwamy Diablo II". Zrobił bym to szybciej, kasując wpis w rejestrze, lecz ten sposób jest dobrym rozwiązaniem dla osóbek mniej ogarniających to. Świetnie, że zechciałeś podzielić się z społecznością ID tym artykułem.

Wielkie brawa (i owacje na stojąco) max ofc. za jasne i konkretne opisy.
 
     
trupek1000 


Konto na BN: Trupcio
Wiek: 29
Dołączył: 21 Lut 2008
Wysłany: 2009-05-06, 16:42   

eps napisał/a:
Zrobił bym to szybciej, kasując wpis w rejestrze
Tak, ale jak to ładnie ująłeś, osóbki mniej ogarniające nawet pewnie nie wiedzą gdzie jest rejestr, a ja nie wiem jakie wpisy należałoby usunąć stamtąd xD
eps napisał/a:
Świetnie, że zechciałeś podzielić się z społecznością ID tym artykułem
Nosiłem się z tym od wczoraj aż xD
Jeszcze raz dziękuję za dobre oceny, taka mała rzecz, a cieszy :)
_________________
ACC NA BN: Trupcio
Pomoc DC + UT [ld]

 
 
     
crunk_mp 
Emerytowany Moderator
~ God of War ~


Wiek: 31
Dołączył: 21 Sie 2008
Wysłany: 2009-05-06, 23:26   

No i git,
szybko, zwiezle i na temat ;)
_________________
Jedyny sposób na to by zmądrzeć, to grać z mądrym przeciwnikiem.

 
 
     
Sabko 

Dołączył: 24 Lis 2007
Wysłany: 2009-06-22, 22:25   

trupek1000 napisał/a:
eps napisał/a:
Zrobił bym to szybciej, kasując wpis w rejestrze
Tak, ale jak to ładnie ująłeś, osóbki mniej ogarniające nawet pewnie nie wiedzą gdzie jest rejestr, a ja nie wiem jakie wpisy należałoby usunąć stamtąd xD

Może warto rozszerzyć artykuł o ten punkt? ;)

Rozumiem, że odpalając 2 kopie mogę korzystać jednocześnie z tego samego konta?
 
     
Eps 
JuniorAdmin



Dołączył: 18 Maj 2006
Wysłany: 2009-06-22, 22:26   

Ale musisz mieć inny cd-key. Bo wsykoczy alert, że już używane jest konto przez ten cd-key.

Poza tym, na czacie będzie rozłączac jedną z charów na koncie. Bo korzystasz z jednego konta, a wchodzisz dwoma charami. Takie już ma ustawienia blizzardowskie Bn ;P
 
     
Sabko 

Dołączył: 24 Lis 2007
Wysłany: 2009-06-23, 21:05   

Będzie mnie rozłączało tylko, jak oba chary będą na czacie? Czy w kombinacji czat/gra gra/gra także?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum należy do serwisu Imperium Diablo