..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: ms
2012-05-19, 10:20
Diablo III a wymagania sprzętowe
Autor Wiadomość
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
  Wysłany: 2012-04-09, 19:23   Diablo III a wymagania sprzętowe

Diablo po raz trzeci zbliża się do Nas coraz większymi krokami dlatego chciałbym odświeżyć temat, który już był kilka razy poruszany, ale teraz można bardziej konkretnie o nim podyskutować. Żeby w pełni się cieszyć "nowym" Światem Sanktuarium trzeba się zaopatrzyć w nowy sprzęt lub ulepszyć stary.

Na wielu stronach można znaleźć opinie na ten temat, ale jak dla mnie nie jest to nic jednoznacznego. Oczywiście "ostateczna" gra jeszcze nie wyszła, ale sama Beta może chociaż nakreślić ogólne wymagania sprzętowe, takie przy których gra chodzi płynnie na "high" i "optymalnych" ustawieniach.

Wiem, że pewnie dla wielu z Was jest to ważna sprawa dlatego proszę o wypowiedź osoby, które znają się "na rzeczy" jak np. informatyków. Cenne będą też opinie beta-testerów :) Również gracze StarCrafta II mogą się wypowiedzieć przy jakim sprzęcie gra chodzi im na "full detalach". Proszę o poważne potraktowanie tematu :)

Na początek moje pytanie. Jak na takim sprzęcie będzie chodzić DIII, czy da radę na "full" albo chociaż "high" detalach? --->

http://www.komputronik.pl...zEx/category/1/

W skrócie:

i7-2670QM (2.2 GHz, 6 MB Cache)
8 GB RAM
NVIDIA GeForce GT 540M (DirectX11, SM 5.0, PureVideoHD)
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
Ostatnio zmieniony przez ms 2013-02-14, 21:13, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
zico77 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Cze 2009
Wysłany: 2012-04-09, 19:26   

Masz wymagania podane chyba na stronie(znaczy teoretyczne) ,a dokładnie to testów nie ma jeszcze.W sumie sam odpowiedziałęs sobie na pytania ;) Poczekaj najlepiej do premiery bo tak ktoście w błąd wprowadzi.

Trochę w sumie za nerwowo podszedłem.Kurde nie lubie takich tematów z uwagi ,że ludzie rozpowiadają różne rzeczy ,a później na koniec ktoś wbije kto powie" wy nuby gracie w D3 dla grafy ;) "
Ostatnio zmieniony przez zico77 2012-04-09, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
Wysłany: 2012-04-09, 19:33   

zico77 napisał/a:
Masz wymagania podane chyba na stronie ,a dokładnie to testów nie ma jeszcze.W sumie sam odpowiedziałęs sobie na pytania Poczekaj najlepiej do premiery bo tak ktoście w błąd wprowadzi.

Trochę w sumie za nerwowo podszedłem.Kurde nie lubie takich tematów z uwagi ,że ludzie rozpowiadają różne rzeczy ,a później na koniec ktoś wbije kto powie" wy nuby gracie w D3 dla grafy


Podane wymagania to jedno, a rzeczywistość to drugie. Dlatego pytam osoby, które się dobrze znają na tym. Jesteś Beta-testerem? Tak wiem, że najlepiej będzie poczekać, ale fajnie by było "pośmigać" już 15 maja nie? :D Powiedziałbym, że w DII nie grało się dla grafy :P Nie mniej jednak "nowa" gra i inne czasy. Nie muszę mieć "full" detali, ale chociaż na "high" bym se chciał pograć i dlatego pytam.

Może ktoś polecić jakiś dobry sprzęt? Najlepiej niech się wypowie ktoś, kto ma przyjemność testować Betę :)
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
Ostatnio zmieniony przez Nakago 2012-04-09, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zico77 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Cze 2009
Wysłany: 2012-04-09, 19:35   

Właśnie zrobiłęm edit wcześniej bo dzisiaj miałem zły humor ;) Wiec wybacz ;)
Wiem tylko ,że D3 nie bedzie nowym Crysisem ,ale to i wiesz ty.
 
     
Kolumb 
copACABana

Konto na BN: Loki
Konto na IDR: Kolumb
Dołączył: 16 Mar 2012
Skąd: WMG
Wysłany: 2012-04-09, 19:49   

po co robić kibel i zakładać podobne tematy ? ---> http://diablo.phx.pl/forum/viewtopic.php?t=70109
_________________
 
     
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
Wysłany: 2012-04-09, 19:59   

zico77 napisał/a:
Właśnie zrobiłęm edit wcześniej bo dzisiaj miałem zły humor ;) Wiec wybacz ;)
Wiem tylko ,że D3 nie bedzie nowym Crysisem ,ale to i wiesz ty.


Spoko, wybaczam ;)

Tak, no wiadomo :D Blizzard od zawsze tworzy gry "bardzo ładne", na średniej klasy komputery, co jest dużą zaletą, bo teraz żeby sobie pograć w co niektóre gry to by człowiek musiał sprzęt chyba co pół roku wymieniać :D

Nie mniej jednak chodzi mi o to żeby przy niezbyt drogim sprzęcie móc wyciągnąć max. z danej gry, a w tym przypadku Diablo III. Wcale nie chodziło mi o to, że oczekuję grafiki lepszej od Crysisa czy BattleFielda 3 ;)

Może jeszcze powiem, że nie jestem jakimś wielkim ekspertem jeśli chodzi o "sprzęt a wydajność przy danej grze", stąd ten temat skierowany do osób co się znają, czyt. zapalonych graczy PC ;) Sam jestem w tej chwili bardziej graczem konsolowym, stąd moja wiedza na ten temat jest nieco "out-dated", bo przy konsoli człowiek nie martwi się "wymaganiami sprzętowymi" ;) Od lat (jak dla mnie) nie wyszło nic ciekawego co by nie było na konsolę, dlatego PC rzadko służy mi do "grania". Tylko niech nikt proszę nie mówi: "to poczekaj sobie na DIII na konsolę" :D Nie wyobrażam sobie DIII i żadnego RPGa na konsolę O.o Już w Dragon Age mi się "strasznie" grało :/

Teraz jest tyle nowego sprzętu co chwila, że na prawdę można się pogubić :D Dodam jeszcze, że interesują mnie głównie laptopy, więc jak by się mógł wypowiedzieć, ktoś kto ma Betę i gra na lapku to już by w ogóle było super :)

[ Dodano: 2012-04-09, 20:12 ]
Kolumb napisał/a:
po co robić kibel i zakładać podobne tematy ? ---> http://diablo.phx.pl/forum/viewtopic.php?t=70109


No sorry, ale akurat ten temat na początku był o "łączach internetowych", a nie o samym sprzęcie, a to nie jest sednem tematu, który ja założyłem :/ Poza tym jak widzę tamten temat się już chyba skończył i niewiele osób się wypowiedziało... No Beta testerzy, pokażcie się! :D
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
 
     
Stefanek 


Wiek: 29
Dołączył: 08 Kwi 2012
Skąd: Wyrzeka
Wysłany: 2012-04-09, 20:22   

Wypowiem się, mimo że w betę nie grałem, lecz często łoję w Starcrafta 2, który chodzi mi na full detalach. A konfiguracja kompa niżej:
Procesor AMD Ahtlon(tm) II X2 245, o taktowaniu 2,91 ghz (dwurdzeniowec), 4 giga ramu, karta graficzna AMD Radeon HD 6700 Series, dysk 1 tb, i Windows XP

Według "sprawdzacza konfiguracji" ze strony http://www.systemrequirementslab.com/cyri/ S2 nie powinien mi działać na full detalach (wina systemu), ale S2 nic sobie z tego nie robi, i działa płynnie. Z D3 "sk" pokazuje podobnie, czyli spodziewam się, że na full detalach bez problemu odpali.
 
 
     
zico77 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Cze 2009
Wysłany: 2012-04-09, 20:36   

Co do SCII to też mogę powiedzieć, co nieco tzn moj komp stacjonarnyjest trochę lepszy niż Stefanka i chodzi gra spoko na W7(3,5roku ma,4.0 280GTX 4ramy ) . Więc moge potwierdzić ,że nie ma w ciula wielkich wymagań.

Teraz faktycznie testerzy do boju! BTw naprawde ich mało skoro znam tylko jedną osobe co ma betę...Fakt że nie każdy w nia chciał grać...
Ostatnio zmieniony przez zico77 2012-04-09, 21:13, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
ms 



Dołączył: 23 Paź 2009
Wysłany: 2012-04-09, 20:40   

zico77 napisał/a:
a później na koniec ktoś wbije kto powie" wy nuby gracie w D3 dla grafy ;) "

Główny problem polega na tym, że gra potrafi się przyciąć niezależnie od ustawień grafiki. To samo ma miejsce ze Starcraftem II. Więc niestety nie da się grać całkowicie płynnie na słabszym sprzęcie :/

Stefanek, gra działa na full detalach nawet przy bitwach ośmiu armii 200/200 w 4v4?

Moja konfiguracja:
AMD Phenom II X2 550 3.1 GHz
G-Skill DDR3 4 GB 1333 MHz
GeForce 8800GT 512 MB

Obecnie gram na Linuksie, gdzie mam średnio 5-10 klatek mniej niż na Windowsie (chociaż przy wspomnianych bitwach w 4v4 ta liczba na obu systemach spada do kilku klatek). D3 przycina się przy najeżdżaniu na obiekty typu skrytka czy waypoint, oraz przy rozwalaniu elementów otoczenia. Na Windowsie to pierwsze nie występuje, drugiego zaś nie testowałem :F
_________________
Przecież soska w talarmie to taka blachara omg ;c
                                                   — Usy

 
     
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
Wysłany: 2012-04-09, 20:55   

Stefanek napisał/a:
Wypowiem się, mimo że w betę nie grałem, lecz często łoję w Starcrafta 2, który chodzi mi na full detalach. A konfiguracja kompa niżej:
Procesor AMD Ahtlon(tm) II X2 245, o taktowaniu 2,91 ghz (dwurdzeniowec), 4 giga ramu, karta graficzna AMD Radeon HD 6700 Series, dysk 1 tb, i Windows XP

Według "sprawdzacza konfiguracji" ze strony http://www.systemrequirementslab.com/cyri/ S2 nie powinien mi działać na full detalach (wina systemu), ale S2 nic sobie z tego nie robi, i działa płynnie. Z D3 "sk" pokazuje podobnie, czyli spodziewam się, że na full detalach bez problemu odpali.


Dzięki, o to mi właśnie chodziło :) Jak najbardziej zachęcam graczy SCII do wypowiedzi w tym temacie, bo to w końcu też "dziecko" Zamieci i do tego niewiele starsze od nadchodzącego DIII. Do tego w SCII FPSy są na pewno równie ważne.

To jest to o czym pisałem, "wymagania" a rzeczywistość często nie idą w parze, sam to wiem jeszcze z czasów np. pierwszego StarCrafta ;) Stary jestem :D

zico77 napisał/a:
Co do SCII to też mogę powiedzieć, co nieco tzn moj komp stacjonarny(3,5roku ma) jest trochę lepszy niż Stefanka i chodzi gra spoko na W7. Więc moge potwierdzić ,że nie ma w ciula wielkich wymagań.

Teraz faktycznie testerzy do boju! BTw faktycznie ich mało skoro znam tylko jedną osobe co ma betę...Fakt że nie każdy w nia chciał grać...


Jeszcze raz powtórzę, opinia graczy SCII jak najbardziej mile widziana, bo wymaganiami te gry nie różnią się tak bardzo od siebie. Także gracze SCII i Beta Testerzy nie bądźcie "nieśmiali" :D Podzielcie się swoimi opiniami na ten temat. Wystarczy w stylu: "Mój sprzęt ... (CPU, GPU, RAM), chodzi na np. full detalach".

Niech się wypowie każdy kto ma jakieś sugestie. Ja jeszcze raz spytam: http://www.komputronik.pl...zEx/category/1/ pójdzie chociaż na mid/high detalach?

Btw. Niestety nie mam Bety, a opcja "na godziny" mnie nie pociąga za bardzo :P Blizzard mógłby już sobie darować te ceregiele i chociaż na tydzień przed 15.05 dać możliwość zagrania każdemu. To byłby prawdziwy test. Jeśliby się serwery nie spaliły to by było dobrze :D
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
 
     
Kalisz 
Prince of Retardia


Konto na BN: ---
Klan: ---
Konto na IDR: zapomniałem :/
Wiek: 28
Dołączył: 30 Cze 2006
Skąd: Żyrardów/Warszawa
Wysłany: 2012-04-09, 21:48   

Nakago napisał/a:
Podzielcie się swoimi opiniami na ten temat. Wystarczy w stylu: "Mój sprzęt ... (CPU, GPU, RAM), chodzi na np. full detalach".


wiec prosze bardzo ;)

Intel Core i3-2100 CPU 3.10GHz
DDR3 4GB RAM
Windows 7 64-bitowy
NVIDIA GeForce GT 430 (imo dość niedoceniana karta)

Beta śmigała bez najmniejszego problemu jak i wszelkie nowe tytuły na wysokich detalach, kompa składałem koło 4 miesięcy temu.
_________________

 
 
     
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
Wysłany: 2012-04-10, 23:49   

Dzięki za info Kalisz :)

Nikt więcej się nie wypowie? Nie wierzę, żeby tak mało ludzi grało w Betę albo SCII :/

Nie bądźcie nieśmiali :D
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
 
     
midzi 
midzi


Konto na BN: midzi/kwasiarnia
Konto na IDR: midzi
Wiek: 34
Dołączył: 11 Sie 2009
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2012-04-11, 08:00   

Na takim sprzęcie gra będzie chodziła na średnich-high detalach przy rozdzielczości 1366x768. W rozdzielczości 1920x1080 w porywach można się spodziewać ustawień średnich, ale raczej trzeba nastawić się na niskie.

Z laptopowych kart graficznych wysokie i najwyższe ustawienia obsłużą karty:
- GTX 460M, HD 5870M, GTX 560M, GTX 570M, HD 6970M, GTX 485M, HD 6990M, GTX 580M

Na średnich można pograć na kartach:
- GT 540M, GT 550M, HD 6650M, HD 6670M

Na średnio-wysokich można pograć na:
GT 555M i HD 6770M

Dodam tylko od siebie, że za lekko ponad 2 tygodnie jest premiera nowych laptopów z odświeżonymi grafikami.
 
     
Materac 
Grr! Zły_Tapczan


Konto na BN: Materac#1766
Konto na IDR: Materac
Wiek: 27
Dołączył: 10 Paź 2009
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-11, 10:24   

Intel Core 2 4300 1.8ghz
ddr2 3gb ram
Windows XP sp3 32bit ofc
NVIDIA GeForce 210 1gb

Nie zauważyłem spadku wydajności na high z wyłączonym AA i czymś tam jeszcze :(:: w porównaniu do mid/low... tak czy siak moja karta jest unsupported. Dodatkowo większość new gier chodzi na mid.
_________________
The countdown begins to destroy ourselves.
 
 
     
Nakago 


Wiek: 34
Dołączył: 30 Gru 2007
Skąd: Z pokoju ;-D
Wysłany: 2012-04-11, 12:30   

midzi napisał/a:
Na takim sprzęcie gra będzie chodziła na średnich-high detalach przy rozdzielczości 1366x768. W rozdzielczości 1920x1080 w porywach można się spodziewać ustawień średnich, ale raczej trzeba nastawić się na niskie.

Z laptopowych kart graficznych wysokie i najwyższe ustawienia obsłużą karty:
- GTX 460M, HD 5870M, GTX 560M, GTX 570M, HD 6970M, GTX 485M, HD 6990M, GTX 580M

Na średnich można pograć na kartach:
- GT 540M, GT 550M, HD 6650M, HD 6670M

Na średnio-wysokich można pograć na:
GT 555M i HD 6770M

Dodam tylko od siebie, że za lekko ponad 2 tygodnie jest premiera nowych laptopów z odświeżonymi grafikami.


Dzięki za info :) No ja się już też trochę zgłębiłem w ten temat. Problem w tym, że dopóki nie wyjdzie "ostateczna" wersja to nie można mieć 100% pewności, ale Beta Testerzy na pewno mogą wiele wnieść w tym temacie. GTXy są najlepsze póki co, ale ceny laptopów, które ja mają są też z "wyższej półki" :/

Ja sprawdziłem testy różnych gier na większości z wyżej wymienionych kart i w niektórych przypadkach byłem trochę zaskoczony. Np. SCII na ustawieniach "ultra" pójdzie już na GT 540M (i5, 4 GB). Wiem, że to nieco starsza gra, ale w końcu ma dość podobne wymagania no i jest to gra naszego Blizzarda :)

A co myślicie o najnowszych "odświeżonych" kartach Nvidii? Mam tu na myśli np. GT 635M. Jest to odświeżona GT 555M i najlepsze, że na stronach Nvidii jest napisane, że 635M bez problemu poradzi sobie z nowszymi grami jak np. DIII (załączyli nawet obrazek z gry :D ). Myślę, że powinna, bo wyszła teraz w kwietniu, ale jestem ciekaw Waszej opinii :)

Ja jeszcze poczekam, bo też słyszałem, że niedługo wyjdą nowe laptopy z lepszymi grafikami. Oby tylko ceny nie były z kosmosu jak np. Alienware X18 :D

Zapraszam Wszystkich do dalszej dyskusji :) Beta Testerzy dajcie znak życia :D
_________________
We all make choices but in the end our choices make us...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum należy do serwisu Imperium Diablo